Cukrzycy podobnie, jak inne osoby z chorobami współtowarzyszącymi muszą przestrzegać rygorystycznych norm żywieniowych. Dieta dla diabetyków stanowi wyzwanie dla niejednego dietetyka. Potrzebna jest fachowa wiedza i doświadczenie specjalistów od żywienia, aby precyzyjnie skompletować zestaw artykułów spożywczych, które będą smaczne i zdrowe. Mówiąc zdrowe mamy na myśli produkty o niskim indeksie glikemicznym. Osoby o nieustannie podwyższonym stężeniu glukozy we krwi muszą bardzo uważać na cukry, które spożywają. Najwięcej ich jest w słodkościach sklepowych, które dodatkowo są wzbogacone niezdrowymi wzmacniaczami smaku i konserwantami. Niewłaściwy dobór pokarmów może wpłynąć na znaczne pogorszenie stanu zdrowia diabetyka.
Zarówno odpowiednio dobrana dieta i jej przestrzeganie jest znaczące w całym procesie leczenia. Produkty dla cukrzyków typu brzoskwinie wiśnie, brokuły i bakłażany są dozwolone. W codziennym jadłospisie cukrzyka nie może zabraknąć tłustych ryb, takich jak halibut, flądra czy łosoś oraz orzechów i zbóż. Warto jeść warzywa strączkowe, chudy nabiał i mięso drobiowe, które są wspaniałym źródłem białka. Dietetycy zalecają jedzenie brokułów, bakłażanów, cebuli, cukinii, fasolki szparagowej papryki i pomidorów. Do jadłospisu można dorzucić szpinak, por i różnego rodzaju sałaty. Zdaniem ekspertów nie powinno się spożywać alkoholu. Alkohol wchodzi w reakcję ze wszystkimi lekami cukrzycowymi i obniża ich działanie oraz właściwości.