Warzywa
Catering Diety Poradniki

Profesjonalnie dobrana dieta dla diabetyka

Profesjonalnie dobrana dieta dla diabetyka działa cuda. Dzięki niej cukrzycy lepiej się czują, sprawniej funkcjonują i obserwują znaczną utratę masy ciała. Czego powinien unikać cukrzyk? Przede wszystkim produktów z mąki białej, ponieważ posiadają wysoki indeks glikemiczny. Na drugim miejscu są produkty tłuste, takie jak masło i smalec, a na trzecim wszystkie artykuły zawierające bardzo duże ilości soli oraz słodycze. Nie zaleca się podjadania pomiędzy posiłkami. Warto zapoznać się z tabelę indeksu glikemicznego, która prezentuje reakcje organizmu po zjedzeniu danych produktów. Należy wybierać tyle te produkty, które posiadają indeks glikemiczny poniżej 35. Dietetycy przestrzegają przed alkoholem. Dlaczego?

Alkohol może wchodzić w niebezpieczne interakcje z praktycznie wszystkimi lekami przeciwcukrzycowymi. Ponadto wpływa na bardzo duże wahania stężenia glukozy we krwi. Jeżeli jesteś cukrzykiem, który pali koniecznie rzuć tytoń i wylecz się z nałogu. Palenie tytoniu może przyspieszyć występowanie powikłań cukrzycy. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć jogurtów naturalnych, chudego nabiału, roślin strączkowych, chudego mięsa drobiowego i tłustych ryb. Owoce i warzywa są dozwolone, ale niestety nie wszystkie. Śmiało bez ograniczeń można jeść awokado, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, maliny, czerwone porzeczki i wiśnie. W diecie nie może zabraknąć zbóż, brązowego ryżu, jogurtów naturalnych, orzechów i czekolady. A co z warzywami? Brokuły, bakłażany, cebula cukinia, fasolka szparagowa, papryka i pomidory są dozwolone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *