Awokado
Catering Diety Poradniki

Idealnie dopasowany jadłospis dla cukrzyka

Dieta dla diabetyka znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim wśród osób chorych na cukrzycę. W gronie zainteresowanych lepszym odżywianiem się są także osoby, które notują podwyższone stężenie glukozy we krwi. Oprócz leczenia farmakologicznego, należy pamiętać o stosowaniu prawidłowej diety dostarczającej organizmowi odpowiednich wartości odżywczych przy jednoczesnym nie przekroczeniu limitów dotyczących cukrów.

Dlaczego warto zastosować jadłospis dla cukrzyka?

Głównym celem stosowania tej diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Należy pamiętać o tym, że prawidłowe jedzenie zapobiega wczesnym i późnym wikłaniom choroby. Cukrzycy w szczególności muszą zadbać o prawidłowy wybór produktów szczególnie tych o małym indeksie glikemicznym. Zaleca się tworzenie potraw z artykułów o indeksie glikemicznym mniejszym niż 35. W grupie artykułów spożywczych znajdują się warzywa, jak i owoce. Dietetycy zalecają jedzenie brokułów, bakłażanów, cebuli, cukinii, fasolki szparagowej papryki i pomidorów. Do jadłospisu można dorzucić szpinak, por i różnego rodzaju sałaty. Nie można zapominać o owocach. Cukrzykom poleca się owoce, takie jak awokado, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, maliny, czerwone porzeczki i wiśnie. W diecie nie może zabraknąć zbóż, brązowego ryżu, jogurtów naturalnych, orzechów i czekolady. Ciekawostkę stanowi fakt, że jedną trzecią diety powinno być białko.

Jego najlepszym źródłem jest chude mięso, chudy twaróg, warzywa strączkowe i tłuste ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *