Dietetyka

Czy zdrowe odżywianie chroni przed groźnymi schorzeniami?

Wegańska dieta pudełkowa to pojęcie, z którym stykamy się obecnie coraz częściej. I chociaż początkowo kojarzyło nam się ono głównie z nową modą żywieniową, tak bardzo promowaną przez internetowych influencerów, obecnie wielu z nas dostrzega jego zalety. Jak wykazały bowiem liczne badania, zdrowe żywienie to nie tylko możliwość cieszenia się smukłą sylwetką, pięknymi włosami czy też zdrowymi zębami. To, co spożywamy na co dzień, ma bowiem bardzo duży wpływ na ryzyko zachorowania na niezwykle groźne choroby, na czele z rakiem. Z tego też powodu, warto jest zastanowić się zarówno nad sięgnięciem po zdrową, wegańską żywność, jak i kuracją sokową, mającą na celu usunięcie z organizmu szkodliwe toksyny. Oto, co powinniśmy wiedzieć na ten temat.

 

Wegańska dieta pudełkowa – zdrowo, ale i smacznie

 

Zdziwi się ten, kto uważa, że wegańska dieta pudełkowa ogranicza się jedynie do wąskiej grupy smaków, wymuszających na nas wybór między zdrowiem, a przyjemnością jedzenia. Podstawą cateringu tego typu jest bowiem wszechstronność, pozwalająca na dobranie potraw pod kątem naszych preferencji. Znajdziemy tu więc bigos, chia fresca, koktajle i inne wyborne opcje, które z pewnością pozwolą nam na apetyczne urozmaicenie dotychczasowej diety. Co więcej, potrawy wegańskie odznaczają się bogactwem białka, zapewnionym przez ziemniaki, orzechy, boczniaki tudzież pestki dyni. Dzięki temu, nasz organizm w dalszym ciągu otrzymuje najważniejsze składniki, niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Nie musimy więc obawiać się, że odejście od potraw mięsnych, przynajmniej tymczasowo, będzie wiązać się z późniejszym osłabieniem kości.

 

Zalety kuracji sokowej

 

Jak wspominaliśmy na wstępie, niewłaściwa dieta może doprowadzić do szeregu niezwykle groźnych chorób. Obejmują one nie tylko nowotwory, ale również choroby serca, cukrzycę czy też schorzenia płuc. Z tego też powodu, warto jest wzbogacić codzienną dietę o juicing, czyli kurację sokową. Polega ona na tymczasowym zastąpieniu jedzenia piciem pięciu soków dziennie, po 540 ml na szklankę. Dzięki zbalansowanym składom, terapia ta pomaga w zmniejszeniu objętości żołądka, redukcji uczucia głodu oraz wpojeniu sobie dobrych nawyków żywieniowych. I chociaż początki mogą okazać się szokiem dla samego organizmu, korzyści juicingu zauważymy już po dwóch dniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *