Gdy choruje się na cukrzycę, należy stosować się do rygorystycznych zasad żywieniowych. Dzięki temu można zapewnić sobie normalne funkcjonowanie, dobre samopoczucie oraz sprawność fizyczną. Cukrzycy stosując specjalną dietę nie powinni podjadać. Przekąski między posiłkami zaburzają wyregulowaną glikemię. Warto zapoznać się z indeksem glikemicznym, czyli tabelą produktów opisujących wpływ poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu. Co zaleca się cukrzykom? Produkty, które zawierają indeks glikemiczny mniejszy niż 35.
Co można jeść przy cukrzycy tabela produktów dozwolonych? Do grupy artykułów spożywczych należą zarówno warzywa, jak i owoce. Można spożywać brokuły, bakłażany, cebule, cukinie, fasolkę szparagową, papryki oraz pomidory. Zaleca się także spożywanie szpinaku, porów i różnego rodzaju sałat. Dietetycy zalecają włączenie do diety zawsze świeże owoce, takie jak awokado, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, maliny, czerwone porzeczki i wiśnie. Nie można zapominać o zbożach, brązowym ryżu, jogurcie naturalnym, orzechach i czekoladzie.
Ciekawostkę stanowi fakt, że jedną trzecią diety powinno być białko. Dobrym źródłem jest chude mięso i chudy twaróg. Powinno minimalizować się picie mleka krowiego, ponieważ zawiera dużo cukrów. Innym, ale równie dobrym źródłom białka są warzywa strączkowe. Na samym końcu należy uzupełnić dietę w tłuszcze, najlepiej produkty bogate w Omega-3 oraz Omega-6. W diecie nie może zabraknąć tłustych ryb, takich jak halibuty i łososie.